İçerik Üst Resim

DİVLE OBRUK PEYNİRİ

 

Dünyanın en iyi beş peynirinden biri olan Divle Obruk Peyniri, Karaman ili Ayrancı ilçesindeki meralarda otlatılan Akkaraman cinsi koyunlardan elde edilen sütlerle üretilmektedir. Rakımı 1800 ila 3000 metre arasında değişen ve Türkiye’nin en kurak bölgesi olması otların dirençli ve aromatik olmasına etki etmektedir. Ağırlık kekik ve yavşan otlarıyla beslenen koyunların sütü çok daha yağlı ve kuru madde oranı yüksektir. Lezzetin birinci sırrı, koyun sütünün yağlılık derecesi ve aromatik bir yapıya sahip olmasıdır.

Koyunlar geleneksel yöntem ile elle sağılır. Daha sonra bu sütler seyyar tip mandıraların sayesinde hijyenik olarak doğallığı bozulmadan şırdan mayasıyla mayalanmaya bırakılır. Mayalamadan 1,5-2 saat sonra teleme adı verilen karıştırma işlemi yapılır. Ardından süzme işlemi yapılarak suyun peynirden ayrılması sağlanır. Bu işlem de peynir, süzme havuzuna alınır ve üzerine ağırlık konularak birkaç saat bekletilir. Süzülen peynir büyük parçalara ayrılır ve temiz suya ıslatılarak sabaha kadar bekletilir. Peynir yapımında en önemli aşamalardan birisi sarı suyun peynirden ayrılmasıdır. Peynir içinde su kalırsa peynirin acımasına ve yenilmemesine neden olur. Basıma hazır olan peynir parçalanarak, koyun derisinden yapılmış olan tulumlara basılır. Bu işlem sırasında tığ yardımı ile tulumun çeşitli yerlerine delikler açılarak peynirin içinde kalan sular dışarı atılır. Peynirin suyu tamamen alındıktan sonra yerin 36 m derinliğinde ve 233 m uzunluğunda ki doğal klima özelliğine sahip Divle obruğuna konulur.

Divle obruk peyniri, sadece koyun sütünden yapılmaktadır. Bu sütlerden elde edilen peynirler nisan, mayıs ve haziran aylarında koyun derisinden yapılan tulumlara basılarak obruk içerisine konulmaktadır.

Mağaranın içindeki uygun nem ve sıcaklığın yanında özel florası içindeki kırmızı küf mantarları peynirin tadını zenginleştirirken, olgunlaştırma sürecinde de aroma artışına neden oluyor.

Divle obruğunda yaklaşık 5 ay süreyle olgunlaşan peynirler mağaranın kendine has rengi olan kızıl tonlarına bürünür. Peynir eşsiz lezzetini sadece Divle Obruk Mağarasında doğal olarak bulunan bakterilerden almaktadır. Bu derilere kırmızı rengi veren bakteriler kesinlikle derinin içerisine nüfuz etmemekte, sadece olgunlaşmasını sağlayarak muhteşem bir lezzet vermektedir.

Ve… dünyaca ünlü gurmelerden Vedat MİLOR’ un tasviri ile “Damakta katman katman hissedilen ve aromatik yapısı çok güçlü şahane bir tulum peyniri” ortaya çıkıyor.

Bu tulum peynirleri, bir üretici örgütü olan Obruk Süt Ürünleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi bünyesinde tüketicilere sunulmaktadır.

ÖNEMLİ!

Ürünlerimiz hiçbir katkı içermez. Tamamen doğal ve orijinal ürünlerdir. Kooperatifimiz tüm üreticiyi bir araya getirerek, ürünlerini doğrudan tüketiciye ulaştırmayı hedeflemiştir.

DİKKAT! LÜTFEN OKUYUN!

 

Piyasada bulunan Divle Obruk Peyniri adı altında satılan, içeriğinde inek sütü bulunan peynirler ile karşılaştırmayınız.

Ayrancı da kurulan kooperatifimiz, üretici kooperatifidir ve gerçek Divle Obruk Peyniri yapmaktadır. Bu peynirler kooperatif güvencesiyle sizlere ulaştırılmaktadır.